Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi a SZEM!

2017.10.28

10712952_868512593188993_5919377740257137565_n.jpg

A SZOMSZÉDOK EGYMÁSÉRT MOZGALOM OLYAN TÁRSADALMI BŰNMEGELŐZÉSI PROGRAM, AMELYNEK CÉLJA A LAKÓKÖZÖSSÉGBEN ELŐFORDULÓ BŰNCSELEKMÉNYEK, MEGELŐZÉSE, KORLÁTOZÁSA, A BIZTONSÁGOSABB ÉLET KÖRÜLMÉNYEK KIALAKÍTÁSA. 

Hazánkban az a természetes, hogy a polgárok biztonságuk védelmét minden tekintetben a Rendőrségtől várják . 

Azt is tudjuk, hogy a polgárőr elkötelezett szolgálatot teljesít, de ennek is anyagi, személyi és technikai okokból határai vannak. 
Sajnos a közösség méretétől függetlenül bekövetkezhet, hogy potenciális célpontjává válunk a bűnözőknek. Könnyű, sőt könnyelmű dolog feltételezni azt, hogy velünk ilyesmi nem történhet meg. 
Kis odafigyeléssel, egymás segítségével megelőzhetjük a bűncselekményeket, vagy éppen annak számszerű növekedését. Mindegyikünknek létfontosságú szerepet kell játszania és aktívan részt vennie a bűnmegelőzésben, ezért alakult meg a „SZEM”. 

A MOZGALOM LÉNYEGE, HOGY AZ EGYMÁS SZOMSZÉDSÁGÁBAN LAKÓK AZ ÁTLAGOSNÁL SOKKAL JOBBAN FIGYELNEK VIGYÁZNAK EGYMÁS ÉRTÉKEIRE ÉS KÖZVETLEN LAKÓKÖKÖRNYEZETÜKRE, FELELŐSÉGET ÉREZNEK SAJÁT ÉS MÁSOK SZEMÉLYI, TÁRGYI ÉRTÉKEI IRÁNT. 

Azzal, hogy figyelünk egymásra, nyilvánvalóbbá válhatnak a gyanús dolgok és ha megbizonyosodtunk arról, hogy az általunk észlelt esetek törvénysértéshez vezetnek, értesítsük az illetékest. 
A mozgalom biztonságot nyújt az egyénnek, a családnak akkor is, ha bármennyi időre elhagyja otthonát. 

Egy adott közösségi területen kialakított jelző-riasztó rendszer szükség esetén történő működtetése AZ AZONNALI SEGITSÉGNYUJTÁS PÓTOLHATATLAN ELŐNYEIT BIZTOSITJA. 
Riasztás esetén amely történhet baleset (pl. konyhai) tűz, vagy veszélyeztetettség esetén az egy- másfél percen belül odaérő szomszéd azonnal segítséget nyújthat. 

Fenyegetett, szorult helyzetben lévőhöz ő az aki rendőrt tud hívni, a magatehetetlen emberhez, ő hív mentőt vagy tűzoltókat. 

Mint ezekből is látszik az embertársaik érdekében fellépő szomszédoknak nem feltétlenül az a feladatuk, hogy betörőt fogjanak, vagy szakszerű orvosi ellátást nyújtsanak (bár alkatuktól függetlenül ez nem kizárt) hanem, hogy az elsődleges és azonnali segítségnyújtást biztosítsák a rászorulónak.