Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Önkormányzat a bűnmegelőzés hajtóereje!

2017.11.01

komarom_terkep.jpg

A helyi önkormányzatokról szóló törvény az önkormányzatok feladatává teszi többek között a közbiztonságról való gondoskodást (Ötv. 8. § (1) bekezdés).

NEM ÉRTHETÜNK EGYET AZOKKAL, AKIK EZT NEM ÍGY ÉRTIK, ÉS A TÖRVÉNY E RENDELKEZÉSÉT NEM FELELŐSSÉGNEK, HANEM CSAK MINTEGY LEHETŐSÉGNEK TEKINTIK.

A helyi közszolgáltatási feladat – az ezzel járó felelősség – egyértelmű nevesítése mellett a lehetőséget ahhoz adja meg az önkormányzatoknak a törvény, hogy a lakosság igényei, és az önkormányzat anyagi helyzetének függvényében maguk határozzák meg a helyi teendőket, és munkálkodjanak azok teljesítéséért (Ötv. 8. § (2) bekezdés).

A Helyi Önkormányzatok Európai Chartája is kimondja „A helyi közrend és közbiztonság védelme elsősorban a helyi önkormányzatok feladata, az állam pedig garanciát vállal a közbiztonság helyi szintű finanszírozására.” Az Európa Parlament előbbiekhez kapcsolódó ajánlása ugyancsak akként fogalmaz, hogy „az önkormányzatok a bűnmegelőzés kulcsszereplői”.

Az önkormányzatok többségében – a hiányos jogszabályi konkretizálás ellenére is – jól ismerték fel teendőik tartalmát, és élnek a helyi önkormányzás önállóságából adódó lehetőségeikkel.  Mit tesznek ma az önkormányzatok? Főbb területeiként említhetők ennek:

– testületi üléseiken rendszeresen foglalkoznak a helyi közbiztonság kérdésével;

– stratégiákat készítenek a helyi biztonsággal, bűnmegelőzéssel kapcsolatosan;

– külön bizottságokat alakítanak, tanácsnokot neveznek ki e feladat felügyeletére, ellátásának irányítására;

– bekapcsolják intézményeiket a közbiztonság megvalósításába, a bűnmegelőzésért való munkálkodásba;

– felszerelést, (személygépkocsit, telefont, járőrfelszerelést, stb.) helyiséget biztosítanak e tevékenységhez;

– anyagilag támogatják a bűnmegelőzési munkát, illetve az ebbe bekapcsolódó szervezeteket. Saját erőből ugyan csak kevesebbet tudnak erre a célra fordítani.

– a feladat ellátás leghatékonyabb eszközeként az önkormányzatok ma már kiemelt figyelmet fordítanak a társadalom lehető legszélesebb rétegeivel való együttműködésre.

Felismerték az ebben lévő lehetőségeket, és a kapcsolatépítés legváltozatosabb módszereit alkalmazzák. Ebben kitüntetett szerepe van a helyi polgárőr egyesületekkel való együttműködésnek.

Sajnos Komáromban más a helyzet. A város önkormányzatánál sajátosan értelmezik a bűnmegelőzés komplexitását, indokolatlan különbségeket tesznek. A döntéshozók még tudomást sem akarnak szerezni a városban működő Klapka György Duna Polgárőr Egyesületről, így az egyesülettel való együttműködés szóba sem jöhet. A polgárőr egyesület kapcsolat keresését rendre lesöprik. A kirekesztés következtében a bűnmegelőzés összhangja szenved csorbát. A közbiztonságnak sem használ az önkormányzati vezetők elutasító magatartása.

A polgárőreink a napi nyolc órás munkájukat követően vállalnak közterületi jelenlétet, szolgálatot. A hétvégeken, ünnepnapokon még többet vállalnak. Általában ezt az időt más hasznos tevékenységektől veszik el, pihenésük rovására, családdal és barátokkal töltött idejük terhére. Mindezért fizetséget sem kapnak, csak elutasítást az önkormányzat részéről. Levélben nyilvánította ki városunk polgármestere, hogy semmi szükség itt a polgárőrségre.

Polgárőreink saját ruhájukat, autóikat, telefonjaikat használják. Rengeteget tesznek a közért, Önökért! Példátlan a lelkesedésük, tenni akarásuk. Nem hiszem, hogy azért lettek megválasztva a városatyák, hogy a bűnmegelőzésért, közbiztonságért, a választóik és családjaik biztonságérzetének javításáért ne tegyenek meg mindent. Nekünk már az is sokat segítene, ha nem akadályoznák a munkánkat. Döbbenetes, mennyire fittyet hánynak a választóikra, nem tesznek meg mindent értük. Attól sem tartanak, hogy egyszer visszaköszönhet ez.

Üdítő, de van egy kivétel a képviselő testületben, mégpedig a belváros képviselő asszonya, ő nyíltan vállalja velünk az együttműködést, amiért köszönettel tartozunk. Ezért a tevékenységünket is az ő körzetébe koncentráljuk.

Nem adjuk fel! Az idő nekünk dolgozik! A munkánkkal bizonyítjuk a létjogosultságunkat! Innen üzenjük, nem lehet rajtunk átnézni, semmibe venni, létezésünkről tudomást sem venni. Mi, Komárom valamennyi polgárát szolgáljuk! Megdöbbentő, Magyarországon csak Komárom Város Önkormányzata utasítja el a polgárőrséget!