Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zászlót bontott az OPSZ Határvédelmi Tagozata

2017.11.04

csorba_elnok.jpg

Az Országos Polgárőr Szövetség még tavaly döntött arról, hogy meghallva az igények hangját, létrehozza a Polgárőr Határvédelmi Tagozatot. A jogi háttér megalapozása után január elején az OPSZ elnöksége döntött a tagozat vezetőségéről, és ennek hatására mostantól elkezdődhet a tagozaton belül az érdemi munka.
Az ünnepélyes rendezvényen először dr. Túrós András, az OPSZ elnöke szólalt fel, aki elmondta, hogy a Polgárőrség a tagozat felállításával szakmailag egy újabb állomásához érkezett. „Európát meg kell védeni az illegális migrációtól és ebben Magyarország kitűnően teljesít, a határzár jelesre vizsgázott. A Polgárőrség a határvédelemből nem maradhat ki, mert ez egy hazafias feladat – mondta, majd hozzá tette – A Polgárőrség nem tiltakozik, nem demonstrál, mi a lakosságot szolgáljuk! És amikor százezrek akarják átlépni illegálisan a határt, akkor a Polgárőrségnek is csatasorba kell szállnia, segítenie kell a Kormány és a Rendőrség munkáját.” Hangoztatta, hogy a polgárőrök, különösen Csongrád és Bács-Kiskun megyében, eddig is kiemelkedően teljesítették a határvédelmi feladatukat, épp ezért a tagozat nem várhat a működésével, azonnal „robbantania” kell. „Ez a tagozat sikerre van ítélve” emelte ki az OPSZ elnöke, majd ígéretet tett arra, hogy személyesen is támogatni fogja az egység működését.
Történelminek nevezte a tagozat elindulást Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere, aki múltidézéssel kezdte beszédét, majd ígéretet tett arra, hogy minden eszközzel támogatni fogja a tagozat működését. „Igazoljuk vissza, mint a mentalitással, mint a hozzáállással, mint az elkötelezettséggel, mint az eszközrendszerünkkel, hogy az ötlet alapos, megfontolt és helyes, és a válaszunk erre legyen az a fajta munkavégzés, felelősségvállalás, amellyel mint a népesség irányába, mint a döntéshozók irányába vissza tudjuk igazolni a döntés helyességét.”
Dávid Károly rendőr dandártábornok,  rendőrségi főtanácsos, címzetes főiskolai docens, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője is örömének adott hangot a tagozat létrejöttének, megalakulásának.  Beszédében először párhuzamot vont az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió külső határőrizetének eszközeiről és módjáról, majd elmondta, hogy Magyarország eddig mit tett ennek érdekében. Végezetül örömének adott hangot, hogy a Polgárőrség a Határvédelmi tagozatának felállításával ennek a rendszernek a szerves része lett.
Szintén köszönetmondással kezdte felszólalását dr. Rádi Norbert rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, a Csongrád Megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója. Annak érdekében, hogy nyomatékosítsa, a tagozat létrejöttének fontosságát, elmondta, hogy Csongrád megyében 129 km hosszú a határszakasz, és már 2013-ban elkezdett emelkedni az illegális határátlépések száma. Akkor egy év alatt 11 ezer esetet regisztráltak. 2014-ben ez a szám 30 ezerre emelkedett, majd – ahogy a főkapitány helyettes fogalmazott - 2015-ben jött a nagy bumm, amikor 188 ezer illegális migránst fogtak el. Elmondta azt is, hogy a polgárőrök jelentősen segítették a határvédelmet, az embercsempészet felszámolását a megfelelő és megbízható jelzésadással, majd bizakodásának adott hangot, hogy a tagozat létrejöttével még hatékonyabb lesz a két szervezet közötti együttműködés.

Csorba Sándor, a tagozat elnöke megtiszteltetésnek tekinti, hogy ezzel a feladattal őt bízta meg az OPSZ elnöksége. A megjelentek előtt a elnök bemutatta a tagozat szervezeti felépítését, vezetésének személyeit, a rövid és közép távú feladatokat.
„Mindannyiunknak nagy feladat a migráció megállítása. Nem csak nekünk, hanem az Európai Unió valamennyi tagállamának” - mondta dr. Balázs László rendőr ezredes, az Országos rendőr-főkapitányság Határrendészeti Főosztályának vezetője, aki különösen az embercsempészetet mondta nagy problémaként. Mára, a szomszédos országok erőfeszítésének, a műszaki zárnak, a jogszabályi változásoknak és a jelentősen megemelkedett rendőri létszámnak köszönhetően mára az illegális migránsok száma lecsökkent. „Az utóbbi időben hatalmas segítséget kaptunk a Polgárőrségtől – mondta. – Tavaly több mint 800 polgárőr vett részt a határ menti segítségnyújtásban, és több mint 8100 munkaórát töltöttek Csongrád megyében, a határterületen a polgárőr kollégák, amit ezúton is megköszönök.”
Ezután már Zámbó Péter, az OPSZ szakmai alelnöke tartott előadást a tagozat szakmai munkájáról, feladatairól, majd Batiz István, a Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke, mint a rendezvény levezető elnöke, és mint a migrációs nyomás által érintett megye polgárőr vezetője kérte, hogy csatlakozzanak minél többen az Országos Polgárőr Szövetség Határvédelmi Tagozatához. (Szöveg: Lőwinger Zoltán, fotó: Magyari Béla)