Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Migránsok elfogásában segédkeztek a komáromi polgárőrök!

2017.12.02

migransfogas.jpg

Klapka György Duna Polgárőr Egyesület, Komárom négy fővel vendég polgárőr szolgálatot látott el Hercegszántó térségben. A szolgálat ellátását nagy készülődés előzte meg, izgatottan várták polgárőreink a feladat megkezdését.  A négy fő polgárőrünk közül kettő fő korábban határőrként tett szert tapasztalatokra a határvédelem terén, melyeket igyekeztek átadni a társaiknak. Szándékunk az volt, hogy a segítségnyújtásunk mellett, lehetőleg elfogást is produkáljunk.

Annak ellenére, hogy kevesebb migráns érkezik a déli határvidékre, mint egy évvel ezelőtt, január óta emelkedett az illegális határátlépők száma ezen a határszakaszon. Ezért is dr. Pintér Sándor belügyminiszter kérésének eleget téve szeptember 1-jétől vendég polgárőrök segítik a Rendőrség és a katonák munkáját a déli megyékben.

Úgy gondoljuk nekünk, Komáromiaknak a földrajzi elhelyezkedésünk szerencsés a Szerb határhoz közeli települések polgáraihoz képest. Belső indíttatás, emberi jó érzés és a közvetlen segítség adása, embertársaink nyugalmának biztosítása, a tulajdon és hazánk védelme motivált minket, amikor elhatároztuk, hogy a magunk módján mi is kivesszük részünket a migráns áradat megállításában. Nem túlzás kijelenteni a déli határon is a komáromi polgárok nyugalmát, békés mindennapjaikat, szubjektív biztonságérzetüket szolgáltuk, védtük.

A vendég polgárőr szolgálatunkat a Bajai Polgárőr Egyesület elnöke koordinálta, melyért köszönettel tartozunk neki. A déli határra történt megérkezésünket követően átadásra kerültünk az illetékes határvédelmi rendőri szervnek. Eligazítást követően kezdtük meg a határ menti járőr tevékenységet.  Rutin szolgálatnak tűnt a szolgálatunk egészen 21.45- ig amikor is Hercegszántó- Gara Erika tanyán több idegen személyre lettek figyelmesek polgárőreink a rendőrökkel együttműködve. Feltartóztatták őket és megkezdték az elszámoltatásukat. Az elfogott migránsokról, mint később kiderült létszámuk 16 fő és pakisztáni nemzetiségűek. A ruházatuk, felszerelésük alapos átvizsgálását követően előállításra, kisérésre kerültek a Hercegszántói 6-os körzetbe, a tranzit zónába. Az éjszaka folyamán tovább folytattuk a kutatást, de a szolgálat hátralévő idejében további rendkívüli esemény nem történt. Az elfogásról az országos médiák is hírt adtak.

Szombat délelőtti órákban érkeztek haza polgárőreink. Köszönet nekik a lelkiismeretes, szakszerű, eredményes munkájukért. Az egyesültünk többi tagja nevében is nagyra becsülésünket fejezzük ki a résztvevőknek, ezzel is öregbítették polgárőrségünk és Komárom város jó hírét!

Egyesületünk polgárőrei hathatósan közreműködtek a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság rendőri állományával a déli országhatárunk védelmében! „ILLEGÁLIS MIGRÁNSOK BÁCS-KISKUN MEGYÉNÉL”, a cikk itt olvasható, http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/hatarrendeszet/illegalis-migransok-bacs-kiskun-megyenel-75